اجرای فونداسیون

آموزش اجرای فونداسیون

فونداسیون

قبل از هر توضیح و آموزشی بهتر است که بدانید شالوده و پی از دیگر نام‌های فونداسیون هستند،

فونداسیون از مراحل اولیه ساخت هر ساختمان یا سازه‌ای است که بسیار حائز اهمیت است چرا که نقش ریشه و بُنِ بنا را دارد وتقریبا تمام وزن سازه بر روی دوش آن است.

به طور کلی می‌توان گفت، وظیفه اصلی فونداسیون انتقال وزن سازه به زمین است و اینطور می‌توان گفت که سبب ایجاد مقاومت و استحکام می‌شود.

پر کردن مکان‌های پی کنی شده سازه با مصالح‌های مقاوم را فونداسیون می‌گویند.

اجرای فونداسیون به طور کلی به سه نوع مختلف تقسیم می‌شود که هر کدام از آن‌ها به موارد مختلفی بستگی دارد طوری که حتی جنس خاک و شرایط آب و هوای آن منطقه بر روی نوع آن تأثیر می‌گذارد ، لازمه اجرای هر پروژه ساختمانی، فونداسیون است.

پس اگر می‌خواهید در این باره بیشتر بدانید و به پاسخ ابهاماتِ خود در این خصوص برسید پیشنهاد می‌کنیم .

مقاله ای که درباره ی آموزش اجرای فونداسیون است را مطالعه نمایید.

فیلم آموزشی اجرای اسکلت بتنی

آماده سازی زمین قبل از اجرای فونداسیون

قبل از آموزش اجرای فونداسیون بهتر است که به طور خلاصه و مختصر نحوه آماده سازی محل فونداسیون را مرور کنیم.

پیش از اجرای فونداسیون باید محل و مکانِ آن پی کنی شده ، ترازو آماده کار باشد عاری از هر گونه درخت ، ریشه ، گیاه ، سنگ و دیگر موارد این چنینی شده باشد .

رویِ آن با بتن مگر ( بتن مگر یا نظافت در واقع بتنی است که عیار سیمان در آن کم و ناچیز است و بیشتر جهتِ تراز شدن سطح، تمیز و پاکیزه بودن محلِ اجرای فونداسیون به کار برده می‌شود ) پوشیده شده باشد.

سپس محور مبنا محور عرضی و طولی بر روی نقشه اصلی سازه مشخص شده است

حداقل باید شروع و پایان یکی از این محورها (عرضی یا طولی ) بر روی زمین با میخ فلزی یا چوبی مشخص شده باشد . بعداً اوستاکارِ اجرای فونداسیون نیز بتواند با توجه به آن سایر محورها را مشخص کند و نقشه بر روی زمین توجیه شده باشد. یعنی شمال جغرافیایی نقشه اصلی بنا بر روی زمین منطبق و مشخص شده باشد.

اجرای فونداسیون به چند صورت امکان پذیر است؟

همانطور که در مقدمه این مقاله اشاره کردیم اجرای فونداسیون به سه صورت انجام می‌شود ، مهندس سازه با توجه به شرایط زمین ( جنس خاک ، آب و هوای منطقه ، زلزله خیز بودن منطقه ، تعداد طبقات و دیگر موارد مرتبط ) نوع آن را مشخص می‌کند .

استاد کار مؤظف است که طبق نقشه عمل کند حال برای آن که آموزش اجرای فونداسیون را بهتر درک کنید در این سه نوع فونداسیون را معرفی خواهیم کرد :

  1. فونداسیون نواری
  2. فونداسیون منفرد
  3. فونداسیون گسترده

آموزش اجرای فونداسیون نواری

فونداسیون نواری بیشتر برای پی‌هایی مناسب است که عمق کمتری دارند ( یعنی سطع خاک تحمل بارِ سازه را دارد نیازی به پی‌های عمیق ندارد ) نسبت طول به عرض این نوع فونداسیون بیشتر است .

در نهایت و پایان اجرا به شکلی است که پی‌های هر طرف را به هم‌دیگر متصل می‌کند به همین دلیل به آن نواری می‌گویند، نحوه اجرای فونداسیون نواری به این شکل است که بعد اتمام مرحله بتن مگر، آرماتوربندها با توجه به نقشه ( نقشه سازه که توسط مهندس طراحی شده است ). میلگردها را در اندازه‌های لازم برش می‌دهند .

البته باید توجه داشته باشند که انتهای خم آن‌ها حتما 90 درجه باشد سپس آن‌ها را با استفاده از مفتول در جای مشخص خود، جایگذاری و سفت کنند. قرار دادن صفحه ستون و بولت‌ها نیز پس از اتمام مرحله جایگذاری میلگردها انجام می‌شود.

در نهایت پس از اتمام به ترتیب این مراحل، نوبت به بتن ریزی می‌رسد ، دقت کنید که بعد از اتمام بتن بهتر است حداقل به مدت یک هفته بار بسیار سنگینی برروی آن قرار نگیرد تا به اصطلاح بتن ” خودش را بگیرد ” و کاملا سفت شود.

حال برای آن که آموزش اجرای فونداسیون نواری را برای شما تکمیل کنیم یک سری از ویژگی‌های مهم آن را در زیر معرفی می‌کنیم :

  • طراحی ساده و آسان
  • مناسب برای ساخت و اجرای سازه‌های بتنی و فولادی
  • مناسب برای مناطق زلزله خیز زیرا مقاومت بالایی دارد
  • تحمل وزن سنگین برای اجرای سازه‌ بر روی آن

آموزش اجرای فونداسیون منفرد

فونداسیون منفرد به شکل جداگانه‌ای وزن و بار ستون یا دیوار را تحمل می‌کند و آن را به سطح زمین انتقال می‌دهد و برای سازه‌هایی به کار برده می‌شود که وزن کمی داشته باشند.

مثلا ساختمانی یک یا دو طبقه که ستون‌های آن نیز بار قائم داشته باشند و در مرکز پی قرار گرفته باشند چرا که تحمل وزن بالایی را ندارد این نوع فونداسیون از ساده‌ترین نوع‌ها است که هزینه بسیار کمتری نسبت به نوع نواری و گسترده دارد. از لحاظ ضخیم بودن و مقطع قائم به سه دسته ، پله‌ای ، شیب دار و ثابت تقسیم می‌شود.

همانطور که می‌دانید معمولا هر سازه‌ای ممکن است تحت نیروی جانبی قرار گیرد از این رو در سازه‌هایی که از فونداسیون منفرد استفاده می‌شود ، پی‌های منفرد افقی را به وسیله شناژ به هم دیگر متصل می‌کنند.

برای تکمیل‌تر شدن آموزش اجرای فونداسیون منفرد خوب است که قالب بندی آن را نیز بدانید قالب بندی این نوع فونداسیون به صورت فلزی، آجری و چوبی امکان پذیر است.

قالب بندی فلزی نسبت به نوع آجری و چوبی بهتر و به‌صرفه‌تر است و می‌توان از بدنه و قطعات آن به طور پی در پی استفاده کرد، قالب آجری نیز برای سازه‌هایی کاربرد دارد که کوچک باشند یا تنها فونداسیون نیاز به قالب داشته باشد.

این دیوارهای آجری را بیشتر با استفاده از گل ملات می‌کشند، قالب چوبی در حال حاضر استفاده و کارایی چندانی ندارد و به نحوی بسیار قدیمی شده است.

آموزش اجرای فونداسیون گسترده

فونداسیون گسترده برای سازه‌های غول پیکر و سنگین وزن همچون برج‌ها و آسمان خراش‌ها به کار می‌رود ، البته برای سازه‌هایی که در مکان‌هایی ساخته ‌شوند که داری خاک و زمینی با مقاوت بسیار کم باشد نیز استفاده می‌شود این نوع فونداسیون به صورت کاملا یک پارچه در زیر سازه ساخته می‌شود و به طور کامل از جنس بتن مسلح ساخته می‌شود و در مواقعی که وزن سازه بسیار بالا باشد سطح آن را از سطح سازه بزرگ‌تر می‌سازند.

برای اجرای فونداسیون گسترده بعد از اتمام بتن مگر ، آرماتور بندها طبق نقشه با اندازه مناسب و توجه به جزئیات آن میلگردها جایگذاری و سپس قالب بندی را انجام می‌دهند در نهایت بتن ریزی صورت می‌گیرد.

فونداسیون گسترده انواع مختلفی دارد که عبارت‌اند از :

  • فونداسیون گسترده با پی صفحه‌ای ساده
  • فونداسیون گسترده با پی صفحه‌ای و شناژ
  • فونداسیون گسترده با پی صفحه‌ای و دیوار بتنی در یک جهت
  • فونداسیون گسترده باپی صفحه‌ای و دیوار بتنی در دو جهت
  • فونداسیون گسترده با پی صفحه‌ای و دیوار محیطی

سوالات متداول :

اجرای فونداسیون به چند صورت انجام می شود؟

فونداسیون نواری ، فونداسیون منفرد ، فونداسیون گسترده

از ویژگی های مهم در اجرای فونداسیون چیست؟

طراحی ساده و آسان ، مناسب برای اجرای سازه های بتنی و فولادی ، مناسب برای مناطق زلزله خیز برای داشتن مقاومت بالا ، تحمل وزن سنگین برای اجرای سازه بر روی آن

لطفا به این برگه امتیاز دهید!

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۷ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

انتخاب کنید

شهری /آپارتمان

روستایی/ویلایی

تماس با ما

خدمات/مشاوره

ارسال درخواست خدمات و مشاوره

انتخاب کنید

انتخاب کنید

آپارتمان شهری

طراحی ویلایی

طراحی داخلی

طراحی نما

طراحی محوطه

سه بعدی

مجوزها

مصالح